Słodki smak koi i balansuje – kojarzy nam się ciepłem, miłością i poczuciem bezpieczeństwa. Jeśli nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, zadbaj o jedną, podstawową rzecz – o to, żeby mimo wszystko było to coś, co jest odżywcze. A jak przygotujesz to własnoręcznie, z miłością i uważnością, to tym lepiej 🙂
Podrzucam Ci przepis na popisowe ciasto mojego męża, które zrobisz błyskawicznie – bez pieczenia. Co ciekawe, w Indiach większość słodyczy jest przygotowywanych właśnie na bazie kaszy manny, znanej tam jako semolina 🙂
Potrzebujesz:
– 1 litra mleka migdałowego,
– 1-1,5 szklanki kaszy manny,
– 6 łyżek syropu klonowego lub ksylitolu,
– garść rodzynek,
– 3 paczki herbatników pełnoziarnistych lub bezglutenowych,
– 3 łyżki karobu,
opcjonalnie:
– 1 łyżka ghee,
– 2 tabliczki czekolady
Dno blachy wyłóż herbatnikami. Połącz szklankę kaszy manny z mlekiem migdałowym, syropem klonowym (lub ksylitolem), garścią rodzynek i karobem – gotuj na małym ogniu, mieszając aż zgęstnieje. Jeśli jest potrzeba, dodaj więcej kaszy manny (jeśli masa nie jest wystarczająco gęsta). Wylej masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryj herbatnikami.
Jeśli chcesz, możesz przygotować też polewę czekoladową, rozpuszczając w garnku czekoladę z masłem i polewając nią ciasto. Zostaw do ostygnięcia.
Dołącz do cotygodniowego newslettera po więcej przepisów!