fbpx

Co warto odstawić w jadłospisie według Ajurwedy? To zależy od wielu rzeczy. Przede wszystkim od tego, jakie masz obecnie dolegliwości, czyli mówiąc językiem Ajurwedy – która dosza jest u Ciebie w nierównowadze.

Powinnaś też zwrócić uwagę na inne aspekty, które obecnie na Ciebie oddziałują jak np. to, jaka jest Twoja pierwotna psychokonstytucja, jaką mamy aktualnie porę roku, w jakim jesteś wieku, czy to, jakie masz codzienne obciążenia fizyczne i psychiczne… Jednak pierwszą rzeczą, która zawsze jest punktem wyjścia do ustalania zaleceń jest Twój obecny stan nierównowagi (Vikriti).

Zapraszam Cię do obejrzenia krótkiego nagrania, w którym wyjaśniam konkretnie z jakich produktów warto zrezygnować i dlaczego.

W wielkim skrócie można to ująć tak:

– Jeśli cierpisz na zaburzenia Vaty, wtedy najważniejszymi rzeczami do odstawienia będą wszystkie produkty, które są suche i dają wysuszający/odwadniający efekt, jak np. wafle ryżowe, popcorn, kawa, alkohol. Odstaw też wszystko, co jest zimne i daje efekt wychładzający jak np. surowe jabłka, sałatki, czy soki owocowe.

– Jeśli, z kolei, dotyczą Cię zaburzenia Pitty, Twoją pierwszą najważniejszą rzeczą, której powinnaś unikać jest to, co zwiększa Twój ogień, który już i tak jest zbyt mocny. Zacznij od odstawienia najbardziej rozgrzewających rzeczy takich, jak np. ostre przyprawy typu chilli, czekolada, kawa i alkohol, produkty fermentowane jak kiszonki czy marynowane w occie.

– Przy zaburzonej Kaphie najważniejszą rzeczą do odstwienia jest nabiał, który Cię jeszcze bardziej zaśluzowuje i wychładza. Dobrze będzie też, jeśli ograniczysz do minimum lub całkowicie wyeliminujesz mięso chociaż do czasu, aż Twoje samopoczucie zacznie się poprawiać. Niekorzystnie działają na Ciebie też węglowodany, zwłaszcza te proste, takie jak biała mąka.

.