fbpx

Próbowałaś już Tarka dal? To jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na indyjski dal, czyli potrawę, w której pierwsze skrzypce grają warzywa strączkowe. U mnie gwiazdą obiadu została czerwona soczewica.

Czego potrzebujesz?
– 1 szklanki czerwonej soczewicy,
– 1 cebuli pokrojonej w kostkę,
– 1 ząbku czosnku,
– 1 łyżeczki kminku,
– 1 łyżeczki garam masala,
– 1 łyżeczki mielonej kolendry,
– 1/2 łyżeczki kurkumy,
– szczypty soli i pieprzu,
– garści natki pietruszki,
– masła klarowanego (ghee)

 

Umieść masło klarowane w garnku i podpraż na nim kminek. Zeszklij cebulę na złoty kolor i podsmaż czosnek. Dodaj soczewicę i zalej gorącą wodą. Gotuj do miękkości, na sam koniec dodaj resztę przypraw i natkę pietruszki. Całość powinna mieć gęstą konsystencję, podobną do owsianki.

Najlepiej smakuje z brązowym ryżem lub pełnoziarnistym chapati polanym odrobiną masła klarowanego 

A jeśli masz chęć przeczytać coś jeszcze…