fbpx

Ajurweda pomaga w stworzeniu sposobu życia, który uwalnia od codziennych dolegliwości i chorób. Tym różni się od innych systemów medycznych, że nie bazuje tylko na załagodzeniu skutków, czy objawów. Pomaga zmienić wzorce, które sprawiają, że dolegliwości nawracają… aaaaale nawet najlepszym zdarzają się kulinarno-trawienne wpadki 😅

Specjalnie z myślą o nich, dzisiaj podrzucam Ci 5 prostych ajurwedyjskich sposobów na to, jak poradzić sobie z niestrawnością, zgagą, wzdętym brzuchem, czy wysokim poziomem cukru po tym, gdy sięgniesz po nadprogramowego pączka.

Pamiętaj, że to sposoby doraźne, awaryjne – nie nadużywaj ich zbyt często i dbaj o siebie 🙂 

 

1. Niestrawność

 

Potrzebujesz:

– 1 łyżeczkę kuminu,

– 1 łyżeczkę nasion kopru włoskiego,

– 1 łyżeczkę nasion kolendry,

– 2 filiżanki wody

Zalej składniki wodą i gotuj przez kilka minut. Popijaj małymi łyczkami.

2. Wzdęcia

 

Potrzebujesz:

– 1 łyżeczki nasion adżłanu (kminku koptyjskiego)

– 2 filiżanki wody

Zalej składniki wodą i gotuj przez kilka minut. Popijaj małymi łyczkami.

3. Zgaga

 

Potrzebujesz:

– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,

– 1 filiżanki ciepłej wody

– kilka kropel limonki

Wymieszaj wodę z resztą składników i szybko wypij.

4. Wysoki poziom cukru

 

Potrzebujesz:

– 1 łyżeczki nasion kozieradki

– 1 filiżanki wody

Połącz nasiona z wodą i gotuj przez kilka minut.

5. Ból żołądka

 

Potrzebujesz:

– 1/3 łyżeczki kminku w proszku,

– szczypty asafetydy,

– szczypty soli kamiennej

Żuj mieszankę przez kilka minut, po czym przepłucz usta ciepłą wodą.

Dołącz do newslettera po regularną dawkę Ajurwiedzy! 

Zapisz się, żeby raz w tygodniu otrzymać ode mnie garść praktycznych wskazówek do życia w zgodzie ze sobą w duchu Ajurwedy.

 

Chcesz przeczytać coś jeszcze?