Ajurweda pomaga w stworzeniu sposobu życia, który uwalnia od codziennych dolegliwości i chorób. Tym różni się od innych systemów medycznych, że nie bazuje tylko na załagodzeniu skutków, czy objawów. Pomaga zmienić wzorce, które sprawiają, że dolegliwości nawracają… aaaaale nawet najlepszym zdarzają się kulinarno-trawienne wpadki 😅
Specjalnie z myślą o nich, dzisiaj podrzucam Ci 5 prostych ajurwedyjskich sposobów na to, jak poradzić sobie z niestrawnością, zgagą, wzdętym brzuchem, czy wysokim poziomem cukru po tym, gdy sięgniesz po nadprogramowego pączka.
Pamiętaj, że to sposoby doraźne, awaryjne – nie nadużywaj ich zbyt często i dbaj o siebie 🙂
1. Niestrawność
Potrzebujesz:
– 1 łyżeczkę kuminu,
– 1 łyżeczkę nasion kopru włoskiego,
– 1 łyżeczkę nasion kolendry,
– 2 filiżanki wody
Zalej składniki wodą i gotuj przez kilka minut. Popijaj małymi łyczkami.
2. Wzdęcia
Potrzebujesz:
– 1 łyżeczki nasion adżłanu (kminku koptyjskiego)
– 2 filiżanki wody
Zalej składniki wodą i gotuj przez kilka minut. Popijaj małymi łyczkami.
3. Zgaga
Potrzebujesz:
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
– 1 filiżanki ciepłej wody
– kilka kropel limonki
Wymieszaj wodę z resztą składników i szybko wypij.
4. Wysoki poziom cukru
Potrzebujesz:
– 1 łyżeczki nasion kozieradki
– 1 filiżanki wody
Połącz nasiona z wodą i gotuj przez kilka minut.
5. Ból żołądka
Potrzebujesz:
– 1/3 łyżeczki kminku w proszku,
– szczypty asafetydy,
– szczypty soli kamiennej
Żuj mieszankę przez kilka minut, po czym przepłucz usta ciepłą wodą.
Dołącz do newslettera po regularną dawkę Ajurwiedzy!