fbpx

Mówi się, że Garam Masala – czyli aromatyczna mieszanka przypraw, jest czymś w rodzaju indyjskiej „Vegety”, bo dodaje się ją prawie do wszystkiego 😉 (nawet do porannej jajecznicy!).

Każdy region Indii ma nieco inną odmianę, ale dzisiaj chcę Ci pokazać tę z północnych Indii, w których uczyłam się Ajurwedy.

Potrzebujesz:

– 1/4 łyżeczki nasion kolendry,

– 1/2 łyżeczki nasion kuminu, 

– 1/8 łyżeczki goździków,

– 2-4 kawałki cynamonu (o długości ok. 5 cm każdy).

– 1/4 łyżeczki nasion zielonego kardamonu

Upraż na suchej patelni z grubym dnem wszystkie składniki przez ok. 10 minut (na średnim ogniu). Rozgnieć nasiona kardamonu, ab wydobyć ziarna i wyrzuć otoczki. W moździerzu zetrzyj kardamon razem z laskami cynamonu na drobne kawałki. Połącz z resztą składników i przechowuj w szczelnym słoiku, w zimnym miejscu.  

Jeśli borykasz się z zaburzeniami Pitty, zastąp kardamon większą ilością kuminu, koprem włoskim, szafranem lub liściami Neem i zredukuj ilość lasek cynamonu do jednej. Dzięki temu mieszanka nie będzie dla Ciebie aż tak rozgrzewająca.  

Dołącz do newslettera po regularną dawkę Ajurwiedzy! 

Zapisz się, żeby raz w tygodniu otrzymać ode mnie garść praktycznych wskazówek do życia w zgodzie ze sobą w duchu Ajurwedy.

 

A jeśli masz chęć przeczytać coś jeszcze…