Naleśniki z mąki z ciecierzycy (besan) to przykład pożywnego, białkowego śniadania. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużej ilości przygotowań.
Potrzebujesz:
– 2 szklanki mąki z ciecierzycy
– 3-4 szklanki wody (możesz też użyć 2 szklanki mleka roślinnego i 1-2 szklanki wody)
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
– 1/2 łyżeczki chilli
– szczypta asafetydy i soli
– masło klarowane do smażenia
Zmiksuj mikserem mąkę z wodą – nie dodawaj od razu całej wody. Tutaj sprawdzi się bardziej metoda “na oko”, bo docelowa konsystencja powinna być taka jak przy naleśnikach z mąki pszennej. Uwzględnij też swoje preferencje – bo im grubsze wolisz naleśniki, tym mniej wody powinnaś dodać.
Dodaj przyprawy i odstaw na 30-60 minut, aby mąka wchłonęła wodę.
Smaż na maśle klarowanym, na rumiano, po kilka minut z każdej strony.
Smakują świetnie w połączeniu z warzywami lub na słodko, np. z domowej roboty dżemem (jeśli wybierasz opcję na słodko pomiń przyprawy).