fbpx

Sezonowość to ważny aspekt Ajurwedy – również w kontekście detoksu ✨ Dlatego Twoja dieta na czas oczyszczania powinna bazować na warzywach, owocach i ziołach dostępnych w danej porze roku.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jednym z ciekawszych w smaku sezonowych oczyszczających przepisów jest zupa z pokrzywy. Próbowałaś jej już?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Potrzebujesz:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– 3 szklanek młodych listków pokrzywy (możesz je zbierać do końca maja, zanim pokrzywa nie zacznie kwitnąć)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– 2 marchewek,⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– 3 łyżek komosy ryżowej,⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– 2 listków laurowych⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– szczypty mielonego ziela angielskiego⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– szczypty asafetydy i czarnej soli (kala namak)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– świeżo mielonego pieprzu⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– szczypty kurkumy⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– masła klarowanego.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Sparz pokrzywę gorącą wodą. Zagotuj wodę z przyprawami i warzywami, a gdy zmiękną dodaj do niej pokrojoną i podsmażoną na maśle klarowanym pokrzywę.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Jeśli nie jesteś w procesie oczyszczania możesz dodać do niej również cebuli i czosnku, a na koniec zabielić dobrej jakości śmietaną krowią lub roślinną.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

 

Dołącz do cotygodniowego newslettera po więcej przepisów! 

Zapisz się, żeby raz w tygodniu otrzymać ode mnie proste przepisy i garść praktycznych wskazówek do życia w zgodzie ze sobą w duchu Ajurwedy. Dzięki temu będziemy w kontakcie!

 

Masz chęć na coś jeszcze?