Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na pasztet warzywny z ajurwedyjskim twistem – najlepiej smakuje serwowany na ciepło.
Potrzebujesz:
– 1 szklanki czerwonej soczewicy,
– 2 marchewek,
– 1 cebulę,
– 1 pietruszkę,
– 1/2 selera,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 ekologiczne jajko,
– 1/2 szklanki bułki tartej,
– 3 łyżeczki lubczyku,
– szczypta asafetydy,
– 1 łyżeczka nasion kuminu,
– 1/2 łyżeczki kurkumy,
– 2 liście laurowe,
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
– masło klarowane
Namocz soczewicę wieczorem w dwóch szklankach wody. Następnego dnia, odcedź ją i wrzuć do garnka z nową wodą. Dodaj liście laurowe i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – dzięki temu soczewica stanie się bardziej lekkostrawna. Gotuj aż do momentu, gdy soczewica zacznie się rozpadać i tworzyć jednolitą masę.
Podsmaż na maśle klarowanym ziarenka kuminu, dodaj cebulę i czosnek. Potem dorzuć starte warzywa korzeniowe i smaż aż do miękkości. Dodaj lubczyk, kurkumę i szczyptę asafetydy (uwaga – nie przesadź, jest bardzo intensywna w smaku!).
Odcedź soczewicę, wrzuć do miski i połącz z warzywami. Dodaj jajko i bułkę tartą. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piecz w 200 stopniach przez 40-60 minut. Czas pieczenia będzie zależny od stopnia przyrumienienia się pasztetu.
Dołącz do cotygodniowego newslettera po więcej przepisów!
Dziękuję Kochana za możliwość korzystania z Twojego poradnika.
Odkryłam Cię na kanale dopiero parę dni temu,ale ajurweda jest mi bliska od 25 lat.
Ale jak się mówi „mądrej wiedzy nigdy dość”
Poleciałam już Twój kanał kilku osobom m.i mojej wnuczce -studentce psychologii.
Życzę Ci powodzenia w szerzeniu tej pięknej wiedzy i nieustającego flow 🙏🔥❤️