Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na pasztet warzywny z ajurwedyjskim twistem – najlepiej smakuje serwowany na ciepło.
Potrzebujesz:
– 1 szklanki czerwonej soczewicy,
– 2 marchewek,
– 1 cebulę,
– 1 pietruszkę,
– 1/2 selera,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 ekologiczne jajko,
– 1/2 szklanki bułki tartej,
– 3 łyżeczki lubczyku,
– szczypta asafetydy,
– 1 łyżeczka nasion kuminu,
– 1/2 łyżeczki kurkumy,
– 2 liście laurowe,
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
– masło klarowane
Namocz soczewicę wieczorem w dwóch szklankach wody. Następnego dnia, odcedź ją i wrzuć do garnka z nową wodą. Dodaj liście laurowe i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – dzięki temu soczewica stanie się bardziej lekkostrawna. Gotuj aż do momentu, gdy soczewica zacznie się rozpadać i tworzyć jednolitą masę.
Podsmaż na maśle klarowanym ziarenka kuminu, dodaj cebulę i czosnek. Potem dorzuć starte warzywa korzeniowe i smaż aż do miękkości. Dodaj lubczyk, kurkumę i szczyptę asafetydy (uwaga – nie przesadź, jest bardzo intensywna w smaku!).
Odcedź soczewicę, wrzuć do miski i połącz z warzywami. Dodaj jajko i bułkę tartą. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piecz w 200 stopniach przez 40-60 minut. Czas pieczenia będzie zależny od stopnia przyrumienienia się pasztetu.
Dołącz do cotygodniowego newslettera po więcej przepisów!