fbpx

Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na pasztet warzywny z ajurwedyjskim twistem – najlepiej smakuje serwowany na ciepło.

Potrzebujesz:
– 1 szklanki czerwonej soczewicy,
– 2 marchewek,
– 1 cebulę,
– 1 pietruszkę,
– 1/2 selera,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 ekologiczne jajko,
– 1/2 szklanki bułki tartej,
– 3 łyżeczki lubczyku,
– szczypta asafetydy,
– 1 łyżeczka nasion kuminu,
– 1/2 łyżeczki kurkumy,
– 2 liście laurowe,
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
– masło klarowane

Namocz soczewicę wieczorem w dwóch szklankach wody. Następnego dnia, odcedź ją i wrzuć do garnka z nową wodą. Dodaj liście laurowe i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – dzięki temu soczewica stanie się bardziej lekkostrawna. Gotuj aż do momentu, gdy soczewica zacznie się rozpadać i tworzyć jednolitą masę.

Podsmaż na maśle klarowanym ziarenka kuminu, dodaj cebulę i czosnek. Potem dorzuć starte warzywa korzeniowe i smaż aż do miękkości. Dodaj lubczyk, kurkumę i szczyptę asafetydy (uwaga – nie przesadź, jest bardzo intensywna w smaku!).

Odcedź soczewicę, wrzuć do miski i połącz z warzywami. Dodaj jajko i bułkę tartą. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Piecz w 200 stopniach przez 40-60 minut. Czas pieczenia będzie zależny od stopnia przyrumienienia się pasztetu.

Dołącz do cotygodniowego newslettera po więcej przepisów! 

Zapisz się, żeby raz w tygodniu otrzymać ode mnie proste przepisy i garść praktycznych wskazówek do życia w zgodzie ze sobą w duchu Ajurwedy. Dzięki temu będziemy w kontakcie!

 

Masz chęć na coś jeszcze?