Pamiętasz, jak kiepską sławą cieszyła się brukselka jak byłaś mała? To zdecydowanie warzywo, do którego trzeba dojrzeć 😉 Ze względu na swoje właściwości, jest pomocne w walce z nadmiarem Kaphy. Dlatego, jeśli doskwierają Ci zaburzenia Vaty, warto dodać do niej nieco zdrowego tłuszczu.
Potrzebujesz:
– 1 kg brukselki,
– 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek,
– 1-2 łyżek przyprawy Garam Masala (chcesz ją zrobić sama? klik!),
– szczypta soli
Oczyść brukselkę, ściągając zewnętrzne liście i obcinając końcówkę. Przełóż ją do miski i dorzuć do niej pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
Wrzuć brukselkę do naczynia żaroodpornego lub wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 40-60 minut, kilkukrotnie przewracając. Spożywaj na ciepło.
Dołącz do cotygodniowego newslettera po więcej przepisów!