Pamiętasz, jak kiepską sławą cieszyła się brukselka jak byłaś mała? To zdecydowanie warzywo, do którego trzeba dojrzeć 😉 Ze względu na swoje właściwości, jest pomocne w walce z nadmiarem Kaphy. Dlatego, jeśli doskwierają Ci zaburzenia Vaty, warto dodać do niej nieco zdrowego tłuszczu. 

Potrzebujesz:

– 1 kg brukselki,

– 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek,

– 1-2 łyżek przyprawy Garam Masala (chcesz ją zrobić sama? klik!),

– szczypta soli

 Oczyść brukselkę, ściągając zewnętrzne liście i obcinając końcówkę. Przełóż ją do miski i dorzuć do niej pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.

Wrzuć brukselkę do naczynia żaroodpornego lub wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 40-60 minut, kilkukrotnie przewracając. Spożywaj na ciepło.

Dołącz do cotygodniowego newslettera po więcej przepisów! 

Zapisz się, żeby raz w tygodniu otrzymać ode mnie proste przepisy i garść praktycznych wskazówek do życia w zgodzie ze sobą w duchu Ajurwedy. Dzięki temu będziemy w kontakcie!

 

.

Masz chęć upichcić coś jeszcze?