Pieczone warzywka zawładnęły moim sercem od czasu wyjazdu na oczyszczanie z Ajurwedą w Bieszczadach, gdzie zaserwowała je po raz pierwszy Angelka, nasza ajurwedyjska Magda Gessler 😉 (jej bloga kulinarnego znajdziesz tutaj). Razem z aromatycznym falafelem z ciecierzycy i ryżem Basmati stają się fajnym, sycącym obiadowym posiłkiem.
Do warzyw pieczonych potrzebujesz:
– 2 buraków,
– 2 marchewek,
– 1/2 brokuła,
– 1/2 łyżeczki tymianku,
– garść sezamu,
– płatki migdałowe (opcjonalnie),
– kilku łyżek masła klarowanego,
– sól i pieprz do smaku
Żeby przygotować falafel, potrzebujesz:
– 400 gram ciecierzycy (namoczonej dzień wcześniej),
– 1 cebuli czerwonej,
– 2 ząbków czosnku,
– garści natki pietruszki, drobno posiekanej,
– 1 łyżeczki mielonego kuminu,
– szczypty asafetydy,
– 1/2 łyżeczki kurkumy,
– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
– 1/2 łyżeczki cynamonu,
– 1/4 łyżeczki kardamonu,
– 2 łyżki syropu daktylowego lub 5 daktyli Medjool bez pestek,
– sól i pieprz do smaku.
O sosie tahini pisałam już w przepisie na pieczonego kalafiora – tam znajdziesz szczegółowe instrukcje dotyczące tego, jak go przygotować we właściwy sposób.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Owiń buraka i obrane marchewki w folię (każde warzywo osobno). Wstaw do piekarnika na ok. 50 minut. Po upływie 30 minut połóż na folii brokuła (możesz przykryć go folią). W międzyczasie podpraż ziarna sezamu (i płatki migdałowe) na suchej patelni. Po wyjęciu warzyw z piekarnika (powinny być miękkie) obierz buraki i pokrój je na mniejsze kawałki razem z marchewką i brokułem.
Przygotuj też falafel – odcedź i przepłucz ciecierzycę. Zmiel ją w maszynce do mielenia mięsa razem z resztą składników (blender się tutaj nie sprawdzi – daje o wiele gorszy efekt). Wymieszaj i dodaj kilka łyżek wody, jeśli jest taka potrzeba (to ważne, żeby masa była gęsta, ale umożliwiła formowanie kulek). Przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj olejem lub masłem klarowanym. Uformuj z masy lekko spłaszczone kulki (wielkości mandarynki). Połóż je na blaszce i posmaruj każdy falafel odrobiną tłuszczu. Piecz w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 10 minut, potem obróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 8 minut (powinny być lekko rumiane).
Rozgrzej masło klarowane na patelni, dodaj warzywa razem z tymiankiem i solą. Podsmaż kilka minut, posyp sezamem i posyp płatkami migdałowymi. Podawaj z falafelem i sosem tahini. Dobrze smakuje z ryżem Basmati.