Potrzebujesz:
– 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (+ majeranku i liści laurowych do gotowania),
-1 marchewki,
– cebuli czerwonej,
– 1 ząbka czosnku,
– 3 łyżek mąki kukurydzianej,
– 3 łyżek mąki z ciecierzycy (do panierowania),
– 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
– szczypty asafetydy,
– szczypty curry lub przyprawy Garam Masala,
– 1/2 łyżeczki lubczyku lub majeranku,
– świeża natka pietruszki,
– soli i pieprzu do smaku,
– ghee do smażenia
Wypłucz czerwoną soczewicę (namocz ją min. godzinę wcześniej, jeśli masz dolegliwości trawienne). Ugotuj ją do miękkości w ok. 1 szklance wody razem z liściami laurowymi i majerankiem, a potem w razie potrzeby odcedź (powinna być miękka, ale nie wodnista).
Podsmaż na maśle klarowanym pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę startą na tarce na grubych oczkach.Dodaj zmiażdżony czosnek i podsmaż przez kilka minut. Potem zblenduj na jednolitą masę.
Połącz soczewicę z masą, dodaj mąkę kukurydzianą, poszatkowaną drobno natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Uformuj z masy kotleciki i obtocz w mące z ciecierzycy (z podanych składników wychodzi ok. 10 małych kotlecików). Podsmaż na maśle klarowanym na rumiano z obydwu stron. Podawaj z komosą ryżową lub kaszą i surówką (świetnie smakują z kapustą kiszoną).