fbpx
Jeśli korzystałaś już z moich przepisów to wiesz, że uwielbiam prostotę w kuchni i to, żeby posiłki nie zajmowały dużo czasu. Dzięki temu nawet w trudniejszych, zabieganych chwilach, jesteś w stanie zadbać o siebie i o to, jak się czujesz, dbając o to, co ląduje na Twoim talerzu.
Dzisiejszy przepis na kotlety z soczewicy jest właśnie jednym z tych przepisów, które urzekają zarówno smakiem, jak i prostotą w przygotowaniu.

Potrzebujesz:

– 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (+ majeranku i liści laurowych do gotowania),

-1 marchewki,

– cebuli czerwonej,

– 1 ząbka czosnku,

– 3 łyżek mąki kukurydzianej,

– 3 łyżek mąki z ciecierzycy (do panierowania),

– 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,

– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,

– szczypty asafetydy,

– szczypty curry lub przyprawy Garam Masala,

– 1/2 łyżeczki lubczyku lub majeranku,

– świeża natka pietruszki,

– soli i pieprzu do smaku,

– ghee do smażenia

Wypłucz czerwoną soczewicę (namocz ją min. godzinę wcześniej, jeśli masz dolegliwości trawienne). Ugotuj ją do miękkości w ok. 1 szklance wody razem z liściami laurowymi i majerankiem, a potem w razie potrzeby odcedź (powinna być miękka, ale nie wodnista).

 Podsmaż na maśle klarowanym pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę startą na tarce na grubych oczkach.Dodaj zmiażdżony czosnek i podsmaż przez kilka minut. Potem zblenduj na jednolitą masę.

Połącz soczewicę z masą, dodaj mąkę kukurydzianą, poszatkowaną drobno natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Uformuj z masy kotleciki i obtocz w mące z ciecierzycy (z podanych składników wychodzi ok. 10 małych kotlecików). Podsmaż na maśle klarowanym na rumiano z obydwu stron. Podawaj z komosą ryżową lub kaszą i surówką (świetnie smakują z kapustą kiszoną).

Masz chęć na coś jeszcze?