fbpx

Gdy myślę o smakach z naszej podróży do Jaipuru, jeden przychodzi mi od razu do głowy: Lassi! Sprzedawane od 70 lat w słynnej budce Lassiwala. Było obłędnie pyszne, więc nic dziwnego, że ustawiały się do niego kolejki (głównie tubylców). Do dzisiaj śni mi się po nocach…

Lassi tradycyjnie wypija się w Indiach po posiłku. Na pewno kojarzysz jego odmianę – znane Mango Lassi. Niewątpliwie, jest bardzo smaczne, ale z perspektywy Ajurwedy połączenie owoców z nabiałem nie jest najlepszym pomysłem (zwłaszcza dla Twojego układu trawiennego).

Dlatego dzisiaj podrzucę Ci przepis na ajurwedyjskie lassi w trzech odsłonach: w wersji na słodko, wytrawnej i wegańskiej (z dedykacją dla tych z Was, które nie jedzą nabiału lub nie mają dostępu do nabiału dobrej jakości).

Najlepiej będzie, jeśli jogurt, którego użyjesz do przyrządzenia lassi będzie pochodzenia organicznego i ekologicznego. Jeśli masz więcej czasu, możesz spróbować przyrządzić go sama z dobrej jakości organicznego mleka – opis tego, jak to zrobić, znajdziesz np. tutaj.

PRZEPIS NA LASSI NA SŁODKO

Potrzebujesz:

– 1 filiżanki jogurtu

– 2 filiżanek przegotowanej, letniej wody

– 1 łyżeczki wody różanej

– 2 łyżeczek miodu (zastąp go odrobiną cukru lub syropu klonowego przy nadmiarze Pitty)

– szczypty kardamonu

 Inny, równie pyszny przepis na słodko, który możesz wypróbować to:

– 1 filiżanka jogurtu,

– 2 filiżanki przegotowanej, letniej wody, 

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– 1/8 łyżeczki kurkumy,

– 1/8 łyżeczki imbiru,

– szczypta kardamonu

– odrobina szafranu,

– 1 daktyl Medjool (opcjonalnie),

– 2 łyżeczki miodu (zastąp cukrem lub syropem klonowym przy nadmiarze Pitty).

 Wymieszaj wodę z jogurtem. Dodaj przyprawy i zblenduj. Spożywaj po posiłku, żeby pobudzić ogień trawienny.

 

LASSI NA SŁONO

Potrzebujesz:

– 1 filiżanki jogurtu

– 2 filiżanek przegotowanej, letniej wody,

– szczypty kuminu, imbiru, mielonej kolendry i kopru włoskiego,

– szczypty soli kamiennej, morskiej lub czarnej soli (Kala Namak)

– kilka liści świeżej mięty do dekoracji

Połącz jogurt z wodą. Dodaj przyprawy i zblenduj. Podawaj posypane listkami mięty.

 

LASSI W WERSJI WEGAŃSKIEJ

Potrzebujesz:

– jogurtu kokosowo-migdałowego lub kokosowego (przy nadmiarze Pitty)

– reszta składników taka jak w przepisach powyżej

 Ta wersja nie będzie dostarczała probiotyków Twoim jelitom, ale może stanowić smaczną przekąskę pomiędzy posiłkami. 

 

A jeśli masz chęć przeczytać coś jeszcze…