Gdy myślę o smakach z naszej podróży do Jaipuru, jeden przychodzi mi od razu do głowy: Lassi! Sprzedawane od 70 lat w słynnej budce Lassiwala. Było obłędnie pyszne, więc nic dziwnego, że ustawiały się do niego kolejki (głównie tubylców). Do dzisiaj śni mi się po nocach…
Lassi tradycyjnie wypija się w Indiach po posiłku. Na pewno kojarzysz jego odmianę – znane Mango Lassi. Niewątpliwie, jest bardzo smaczne, ale z perspektywy Ajurwedy połączenie owoców z nabiałem nie jest najlepszym pomysłem (zwłaszcza dla Twojego układu trawiennego).
Dlatego dzisiaj podrzucę Ci przepis na ajurwedyjskie lassi w trzech odsłonach: w wersji na słodko, wytrawnej i wegańskiej (z dedykacją dla tych z Was, które nie jedzą nabiału lub nie mają dostępu do nabiału dobrej jakości).
Najlepiej będzie, jeśli jogurt, którego użyjesz do przyrządzenia lassi będzie pochodzenia organicznego i ekologicznego. Jeśli masz więcej czasu, możesz spróbować przyrządzić go sama z dobrej jakości organicznego mleka – opis tego, jak to zrobić, znajdziesz np. tutaj.
PRZEPIS NA LASSI NA SŁODKO
Potrzebujesz:
– 1 filiżanki jogurtu
– 2 filiżanek przegotowanej, letniej wody
– 1 łyżeczki wody różanej
– 2 łyżeczek miodu (zastąp go odrobiną cukru lub syropu klonowego przy nadmiarze Pitty)
– szczypty kardamonu
Inny, równie pyszny przepis na słodko, który możesz wypróbować to:
– 1 filiżanka jogurtu,
– 2 filiżanki przegotowanej, letniej wody,
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1/8 łyżeczki kurkumy,
– 1/8 łyżeczki imbiru,
– szczypta kardamonu
– odrobina szafranu,
– 1 daktyl Medjool (opcjonalnie),
– 2 łyżeczki miodu (zastąp cukrem lub syropem klonowym przy nadmiarze Pitty).
Wymieszaj wodę z jogurtem. Dodaj przyprawy i zblenduj. Spożywaj po posiłku, żeby pobudzić ogień trawienny.
LASSI NA SŁONO
Potrzebujesz:
– 1 filiżanki jogurtu
– 2 filiżanek przegotowanej, letniej wody,
– szczypty kuminu, imbiru, mielonej kolendry i kopru włoskiego,
– szczypty soli kamiennej, morskiej lub czarnej soli (Kala Namak)
– kilka liści świeżej mięty do dekoracji
Połącz jogurt z wodą. Dodaj przyprawy i zblenduj. Podawaj posypane listkami mięty.
LASSI W WERSJI WEGAŃSKIEJ
Potrzebujesz:
– jogurtu kokosowo-migdałowego lub kokosowego (przy nadmiarze Pitty)
– reszta składników taka jak w przepisach powyżej
Ta wersja nie będzie dostarczała probiotyków Twoim jelitom, ale może stanowić smaczną przekąskę pomiędzy posiłkami.