Łatwy przepis na mieszankę Vata Churna
Późne lato (odpowiednik okresu monsunowego w niektórych częściach świata) trwa do około połowy września, charakteryzuje się wieloma czynnikami,...
Przepis na Lassi: na słodko, na słono i w wersji wegańskiej
Gdy myślę o smakach z naszej podróży do Jaipuru, jeden przychodzi mi od razu do głowy: Lassi! Sprzedawane od 70 lat w słynnej budce Lassiwala. Było...
Przepis na ajurwedyjskie złote mleko
Złote mleko to jeden z ajurwedyjskich klasyków. Dzięki swojej unikalnej, a zarazem prostej kombinacji składników, ma działanie balansujące na...
Jak zrobić masło klarowane (ghee)?
Jeśli Ajurweda towarzyszy Ci już od jakiegoś czasu, to na pewno słyszałaś już o ghee (wym. "gi") - maśle klarowanym. To produkt, który jest nazywany...
Dal z czerwonej soczewicy (Tarka dhal)
Próbowałaś już Tarka dal? To jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na indyjski dal, czyli potrawę, w której pierwsze skrzypce grają warzywa...
Ajurwedyjska herbata na stres i nerwy
Dzisiaj chcę się z Tobą podzielić przepisem na herbatę, która pomoże Ci okiełznać Twoją Vatę. Sięgam po nią zawsze, gdy czuję, że emocje przejmują...
Balansująca zupa z marchewki i imbiru
Pamiętaj, że to, co jesz, ma wpływ na to, jak się czujesz. Także pod kątem emocjonalnym. Dlatego, jeśli to, co dzieje się wokół Ciebie, osłabia Twój...
Kitchari – klasyka (ajur) gatunku
Kitchari to klasyka (ajur)gatunku i zarazem świetne danie, które działa balansująco na nasz nastrój i układ odpornościowy. Czego potrzebujesz, żeby...
Pieczone gruszki z cynamonem
Co powiesz na deser serwowany na ciepło? Twoja Vata będzie Ci wdzięczna Potrzebujesz:- 2 gruszki (możesz je też zastąpić jabłkami),- szczyptę...
Mleko migdałowe z lawendą
Sięgnij po mleko migdałowe z lawendą, jeśli czujesz, że uczucie niepokoju przejmuje kontrolę. Z perspektywy Ajurwedy to oznaka zaburzeń Vaty. ...
Dołącz do cotygodniowego newslettera po więcej przepisów!