Temat śniadań podczas konsultacji powraca jak bumerang. Dlatego wychodząc na przeciw, przygotowałam dla Ciebie trzy bardzo proste, niewymagające i mało czasochłonne przepisy na słodkie śniadania na ciepło. 

 

Najłatwiejszym i najszybszym wyborem jest ajurwedyjska owsianka. Aromatyczna, z dodatkiem rozgrzewających przypraw – jest jednym z lepszych wyborów w momencie, gdy Twoja Vata wytrąca się z równowagi. 

 Potrzebujesz: 

 – 3-4 łyżki płatków owsianych górskich (NIE błyskawicznych)

 – 0,5 szklanki wody lub mleka migdałowego

 – 1  łyżki masła klarowanego

 – szczypta kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej 

– 3 daktyle, pół pokrojonego w plasterki jabłka lub gruszki

Podpraż płatki owsiane w suchym garnku aż lekko się przyrumienią – dzięki temu będą bardziej lekkostrawne. Dodaj pozostałe składniki i gotuj aż do uzyskania Twojej ulubionej konsystencji. 

 

Możesz też sięgnąć po Kheer – ajurwedyjski pudding ryżowy. Zgodnie z indyjską tradycją, przygotowuje się go podczas pełni księżyca, co dodatkowo wzmacnia jego balansujące działanie na Pittę. 

 Potrzebujesz: 

 – pół szklanki ryżu Basmati

 – 4 szklanki mleka krowiego pochodzenia organicznego lub roślinnego

 – 2 łyżeczki pokrojonych drobno migdałów

– 3 ziarna zielonego kardamonu (rozgniecione)

– 2 drobno pokrojone daktyle

 – 1 łyżka syropu z agawy lub miodu

– ewentualnie: 1 łyżka wody różanek lub suszonych płatków róży

– 1 łyżka masła klarowanego 

Rozpuść masło klarowane w garnku i podsmaż na nim ryż i kardamon przez 1-2 minuty. Wlej mleko, wodę różaną (ewentualnie) i dodaj pozostałe składniki. Dodaj syropu z agawy lub miodu (po ostygnięciu). 

 

Trzecia propozycja to pieczony grejpfrut – jadłaś go już kiedyś w takiej postaci? To propozycja, która nasyci głównie Kaphę, która nie potrzebuje obfitego śniadania i robi się głodna dopiero w okolicach południa, czyli obiadu.

Potrzebujesz:

– 1 grapefrut

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– kilka goździków

– 1 łyżeczka miodu

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przekrój grapefruta na pół i oprósz go cynamonem. Wbij w niego goździki i wsadź do piekarnika na kilka minut, aż zacznie brązowieć. Po ostudzeniu posmaruj go odrobiną miodu.

 

* Przepisy inspirowane przepisami Amadei Morningstar & Johna Immela

A jeśli masz chęć przeczytać coś jeszcze…

Ajurwedyjskie śniadanie
… czyli jakie?

Co może Ci dać test na dosze,
a czego nie może?