Śniadaniowy Ajurprzepisownik to wspólna inicjatywa społeczności skupionej na prowadzonej przeze mnie w 2021 roku grupie “Po uszy w Ajurwedzie”. Można w niej znaleźć cały ogrom inspiracji – to właśnie ten ogrom doprowadził do tego, że stworzyłyśmy wspólnie zbiór śniadaniowych przepisów dzięki którym już nigdy nie będziesz musiała się rano zastanawiać “Ale co by tu zjeść…” 😉 Dziękuję Wam, dziewczyny – to nasze wspólne dzieło!
Do każdego przepisu dodałam dodatkowe uwagi, które pozwolą Ci na niego spojrzeć z ajurwedyjskiej perspektywy.
Omlet z bananem
inspiracja: Anna Anna
Potrzebujesz:
-2 jajek,
– 5 łyżek płatków owsianych
– 1 banana
– szczypty cynamonu
– garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)
– 1 łyżka masła klarowanego
Rozgnieć banana widelcem i dodaj do niego jajka, płatki owsiane i cynamon. Podpraż ziarna słonecznika i połącz z masą. Smaż na maśle klarowanym z jednej i drugiej strony aż do zarumienienia.
Banany podnoszą Kaphę i są ciężkostrawne – podane w wersji na ciepło wraz z cynamonem tracą swoją ciężkość.
Kasza na słodko z owocami
inspiracja: Maja Niekrasz & Agnieszka Szczepańczyk-Bouazza
Potrzebujesz:
– kilku łyżek białej kaszy gryczanej lub pęczak
– 1 szklanki mleka roślinnego
– kardamon, cynamon, kurkuma, szczypta pieprzu i imbiru
– garść nasion chia
– garść podprażonego sezamu
– sezonowe owoce lub suszone owoce (poza sezonem)
Ugotuj kaszę w mleku roślinnym razem z przyprawami. Dodaj garść nasion chia, posyp sezamem i sezonowymi owocami. Jeśli masz problemy trawienne, dodaj owoce podczas gotowania.
To śniadanie, które rozgrzewa i pobudza metabolizm, ale jednocześnie jest podane w lekkostrawnej formie.
Płatki owsiane z jabłkiem, bananem i orzechami
inspiracja: Galina Grabarczuk & Aneta Vaullégeard & Dagmara Zachciał
Potrzebujesz:
– kilka łyżek płatków owsianych,
– 2 daktyle,
– jabłko,
– banan,
– szczypta cynamonu,
– mleko roślinne,
– łyżeczka cukru trzcinowego,
– 1-3 łyżki ghee
Ugotuj płatki na mleku razem z pokrojonymi daktylami. W osobnym rondelku skarmelizuj na ghee pokrojone w plasterki jabłko wraz z cukrem. Po tym, gdy jabłko zmięknie, dodaj szczyptę soli, cynamon i banana. Umieść ugotowane płatki na talerzu, przykryj warstwą owoców i polej łyżeczką ghee.
W tym śniadaniu możesz zmieniać proporcję łyżek ghee w zależności od Twoich indywidualnych potrzeb – jeśli masz zaburzenia Vaty, możesz dodać go więcej. Jeśli Kapha wymyka się u Ciebie z równowagi – im mniej, tym lepiej.
Płatki kukurydziane z żurawiną
inspiracja: Kalina Tuszyńska
Potrzebujesz:
– 1 szklanki płatków kukurydzianych,
– garść suszonej żurawiny,
– 1 łyżki masła orzechowego,
– szczypty cynamonu i kurkumy
Ugotuj płatki kukurydziane na wodzie z suszona żurawiną i masłem orzechowym. Dodaj cynamon i odrobinę kurkumy.
Suche, chrupiące płatki kukurydziane podnoszą zarówno Vatę, jak i Pittę. Gdy poddasz je obróbce termicznej w procesie gotowania i dodasz do tego cynamonu i kurkumy, zbalansujesz ich właściwości. Masło orzechowe będzie tutaj fajnym, białkowym dopełnieniem całości.
Kasza manna na słodko
inspiracja: Kalina Tuszyńska
Potrzebujesz:
– kilku łyżek kaszki manny orkiszowej,
– 1 pokrojone w plasterki jabłko,
– szczypta cynamonu, kardamonu i soli,
– garść płatków migdałów,
-1 łyżeczka masła klarowanego
Umieść w rondelku wszystkie składniki i gotuj przez kilka minut aż do miękkości. Posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i polej łyżeczką masła klarowanego.
Orkisz ma właściwości podnoszące Kaphę – w wersji z rozgrzewającymi przyprawami staje się bardziej lekki.
Placuszki bananowe
inspiracja: Marta Pabiańska
Potrzebujesz:
Mąki bezglutenowe to bardzo dobry zamiennik mąk zbożowych – zwłaszcza dla osób, które mają problemy z układem trawiennym i nietolerancją glutenu.
Omlet z siemieniem lnianym na słodko
inspiracja: Anna Figura
Potrzebujesz:
– jajko lub łyżeczkę mielonego siemienia lnianego,
– szczypty cynamonu,
– odrobiny mąki orkiszowa, jaglanej lub ryżowej,
– szczyptę soli
Pomieszaj składniki i podsmaż z obydwu stron na maśle klarowanym. Możesz dodać do tego podduszone owoce, dżem, miód lub syrop z agawy.
Omlet z sałatą rzymską
inspiracja: Danusia Stolińska
Potrzebujesz:
– 2 jajka,
– 1 sałata rzymska mini,
– przyprawy jakich lubisz używać lub masz właśnie potrzebę użyć,
– 2 łyżki masła klarowanego
Na małej patelni rozgrzej masło, dodaj przyprawy i połóż przekrojoną na pół sałatę przekrojoną stroną do spodu. Podsmaż na małym ogniu aż się lekko podrumieni. Odwróć na drugą stronę i uduś pod przykryciem do momentu aż sałata będzie w miarę miękka (może pojawić się potrzeba dolania odrobiny wody). Na koniec wlej rozbełtane jajka – przykryj je tak, aby się ścięły od góry, ale jednocześnie nie przypaliły od dołu.
Sałata rzymska ma właściwości, które podnoszą Vatę – w tej odsłonie je traci i staje się pożywnym, ciekawym śniadaniem.
Omlet po hiszpańsku
inspiracja: Joanna Makieła
Potrzebujesz:
– 1 ugotowany, pokrojony w małe kawałki ziemniak,
– 2-3 jajka,
– zielone warzywa liściaste (np. szpinak, jarmuż),
– szczypta kurkumy i pieprzu
Rozbełtaj jajka i wrzuć je na patelnię. Dorzuć do nich ziemniaki i zielone warzywa. Smaż na rumiano z obydwu stron.
Jeśli masz zaburzenia Kaphy, możesz ominąć ziemniaki lub zastąpić je innym, nisko glikemicznym warzywem.
Omlet paprykowo-pomidorowy
inspiracja: Dagmara Zachciał
Potrzebujesz:
– 1 papryki,
– 1 pomidora,
– szczypta kuminu, kurkumy
– 1 starty ząbek czosnku,
– sól, czarny pieprz,
– 2 jajka
– 2 łyżki mleka,
– posiekany szczypiorek,
– masło klarowane do smażenia
Pokrój paprykę w kostkę lub w paski. Podsmaż kumin na maśle klarowanym, potem podduś paprykę i dodaj do niej pomidora z czosnkiem – podduś je razem aż staną się gęste.
Jajka i mleko roztrzep w misce, dopraw solą, pieprzem i odrobiną kurkumy. Podsmaż na małym ogniu z dwóch stron. Podawaj z farszem paprykowo-pomidorowym, posypanym szczypiorkiem.
Papryka i pomidory należą do warzyw psiankowatych, które według Ajurwedy mają niezbyt pozytywne właściwości i mogą powodować sporo dolegliwości trawiennych. Dodatek kuminu, kurkumy i pieprzu sprawia, że stają się łatwiejsze do strawienia.
Omlet na parze
inspiracja: Marta Pabiańska
Potrzebujesz:
– 4-5 jajek,
– 200 gram warzyw (np. kalafior brokuł, cukinia)
– przyprawy (w zależności od tego, jakich użyłaś warzyw, ale może to być np. kumin, kurkuma, sól, pieprz)
Blendujemy składniki i umieszczamy w wyłożonym papierem parowarze na 20-25 minut.
Omlet na parze to ciekawa alternatywa dla omletu smażonego – jeśli masz zaburzenia Vaty, możesz dodać odrobiny zdrowego tłuszczu na wierzch, po wyłożeniu go na talerz (np. masła klarowanego).
Omlet z mąki groszkowej z warzywami
inspiracja: Magdalena Leończyk-Niekrasz
Jajka z awokado
inspiracja: Aneta Vaullégeard
Potrzebujesz:
– 2 jajka,
– 1 awokado,
– sól, pieprz
Ugotuj jajka na miękko. Awokado obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj z sałatką z zielonych warzyw, które ułatwią Ci strawienie tej kompozycji smakowej.
Jajecznica z suszonymi pomidorami
inspiracja: Alex Fox
– 2-3 jajka,
– kilka suszonych pomidorów,
– 1 ząbek czosnku
Podsmaż pokrojone pomidory na patelni z odrobiną masła klarowanego i dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodaj wybełtane jajka.
Suszenie to jeden z polecanych przez Ajurwedę sposobów na konserwowanie jedzenia i przechowywanie go poza sezonem.
Wegańska “jajecznica” (tofucznica)
inspiracja: Alex Fox
Potrzebujesz:
– kostki tofu,
– 1/3 łyżeczki soli Kala Namak,
– 2-3 łyżeczek płatków drożdżowych,
– szczypiorku lub natki pietruszki,
– olej słonecznikowy do smażenia,
– 1/4 szklanki wody
Rozgrzej na patelni olej słonecznikowy. Rozkrusz tofu na drobne kawałki (możesz to zrobić widelcem) i umieść na patelni. Dodaj sól i płatki drożdżowe, zamieszaj i wlej 1/4 szklanki wody. Podsmażaj do momentu wyparowania całej wody. Posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem przed podaniem.
Osoby mające problemy z tarczycą powinny unikać tego typu śniadania – soja nie będzie im służyć.
Grzanka na ciepło z pastą z fasoli
inspiracja: Alex Fox
Potrzebujesz:
– 1 szklanki czerwonej fasoli,
– 1 pokrojony drobno szczypiorek (lub cebulę),
– szczyptę wędzonej słodkiej papryki, soli, pieprzu
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
– odrobina soku z cytryny lub limonki
Zblenduj fasolę (możesz też ją rozgnieść widelcem). Po zblendowaniu dodaj szczypiorek/cebulę, oliwę i przyprawy. W zależności konsystencji, możesz dodać odrobiny wody.
Czerwona fasola jest dosyć ciężkostrawna, więc może nie być dobrym pomysłem dla osób, które mają zaburzenia Vaty lub Kaphy. Ten efekt możesz zmniejszyć namaczając ją dzień wcześniej i gotując w nowej wodzie, z dodatkiem przypraw ułatwiających trawienie: majeranku, kuminu, kopru włoskiego, liścia laurowego, ziela angielskiego.
Congee ryżowe z warzywami
inspiracja: Agnieszka Wlachos
Potrzebujesz:
– 1 szklanki ryżu,
– porcji różnych warzyw sezonowych,
– szczypta kurkumy i mielonego kuminu,
– sól, pieprz do smaku,
– masło klarowane do smażenia
Namocz ryż dzień wcześniej. Gotuj 4 godziny w 10 szklankach wody. Podsmaż warzywa na maśle klarowanym, a gdy zmiękną, połącz je z ryżem.
Congee to jedno z najbardziej lekkostrawnych dań, zwłaszcza jeśli zrezygnujesz z podsmażenia warzyw i postawisz na ich ugotowanie.
Szakszuka z sezonowymi warzywami
inspiracja: Małgorzata Piecielska i Ewa Małkowska
Potrzebujesz:
– 5 średnich pomidorów malinowych (lub innych, dojrzałych, najlepiej słodkich),
– warzywa sezonowe (np. cukinia, papryka),
– 1 czubata łyżka masła klarowanego,
– 1 średni ząbek czosnku,
– 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
– szczypta pieprzu cayenne i kuminu
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 4 jajka,
– kilka listków świeżej kolendry lub bazylii
Podsmaż pomidory i warzywa sezonowe na maśle klarowanym. Dodaj czosnek i przyprawy. Połącz z rozbełtanymi jajkami. Podawaj udekorowane bazylią lub kolendrą.