fbpx

Śniadaniowy Ajurprzepisownik to wspólna inicjatywa społeczności skupionej na prowadzonej przeze mnie grupie „Po uszy w Ajurwedzie”. Można w niej znaleźć cały ogrom inspiracji – to właśnie ten ogrom doprowadził do tego, że stworzyłyśmy wspólnie zbiór śniadaniowych przepisów dzięki którym już nigdy nie będziesz musiała się rano zastanawiać „Ale co by tu zjeść…” 😉 Dziękuję Wam, dziewczyny – to nasze wspólne dzieło!

Do każdego przepisu dodałam dodatkowe uwagi, które pozwolą Ci na niego spojrzeć z ajurwedyjskiej perspektywy.

Omlet z bananem

inspiracja: Anna Anna

 Potrzebujesz: 

 -2 jajek,

 – 5 łyżek płatków owsianych

 – 1 banana

– szczypty cynamonu

 – garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

– 1 łyżka masła klarowanego

Rozgnieć banana widelcem i dodaj do niego jajka, płatki owsiane i cynamon. Podpraż ziarna słonecznika i połącz z masą. Smaż na maśle klarowanym z jednej i drugiej strony aż do zarumienienia.

Banany podnoszą Kaphę i są ciężkostrawne – podane w wersji na ciepło wraz z cynamonem tracą swoją ciężkość. 

 

Kasza na słodko z owocami

inspiracja: Maja Niekrasz & Agnieszka Szczepańczyk-Bouazza

Potrzebujesz:

– kilku łyżek białej kaszy gryczanej lub pęczak

– 1 szklanki mleka roślinnego

– kardamon, cynamon, kurkuma, szczypta pieprzu i imbiru

– garść nasion chia

– garść podprażonego sezamu

– sezonowe owoce lub suszone owoce (poza sezonem)

Ugotuj kaszę w mleku roślinnym razem z przyprawami. Dodaj garść nasion chia, posyp sezamem i sezonowymi owocami. Jeśli masz problemy trawienne, dodaj owoce podczas gotowania.

To śniadanie, które rozgrzewa i pobudza metabolizm, ale jednocześnie jest podane w lekkostrawnej formie.

 

Płatki owsiane z jabłkiem, bananem i orzechami

inspiracja: Galina Grabarczuk & Aneta Vaullégeard & Dagmara Zachciał

Potrzebujesz:

– kilka łyżek płatków owsianych,

– 2 daktyle,

– jabłko,

– banan,

– szczypta cynamonu,

– mleko krowie lub roślinne,

– łyżeczka cukru trzcinowego,

– 1-3 łyżki ghee

Ugotuj płatki na mleku razem z pokrojonymi daktylami. W osobnym rondelku skarmelizuj na ghee pokrojone w plasterki jabłko wraz z cukrem.  Po tym, gdy jabłko zmięknie, dodaj szczyptę soli, cynamon i banana. Umieść ugotowane płatki na talerzu, przykryj warstwą owoców i polej łyżeczką ghee. 

W tym śniadaniu możesz zmieniać proporcję łyżek ghee w zależności od Twoich indywidualnych potrzeb – jeśli masz zaburzenia Vaty, możesz dodać go więcej. Jeśli Kapha wymyka się u Ciebie z równowagi – im mniej, tym lepiej. 

 

Płatki kukurydziane z żurawiną

inspiracja: Kalina Tuszyńska

Potrzebujesz:

– 1 szklanki płatków kukurydzianych,

– garść suszonej żurawiny,

– 1 łyżki masła orzechowego,

– szczypty cynamonu i kurkumy

Ugotuj płatki kukurydziane na wodzie z suszona żurawiną i masłem orzechowym. Dodaj cynamon i odrobinę kurkumy.

Suche, chrupiące płatki kukurydziane podnoszą zarówno Vatę, jak i Pittę. Gdy poddasz je obróbce termicznej w procesie gotowania i dodasz do tego cynamonu i kurkumy, zbalansujesz ich właściwości. Masło orzechowe będzie tutaj fajnym, białkowym dopełnieniem całości. 

Kasza manna na słodko

inspiracja: Kalina Tuszyńska

Potrzebujesz:

– kilku łyżek kaszki manny orkiszowej,

– 1 pokrojone w plasterki jabłko,

– szczypta cynamonu, kardamonu i soli,

– garść płatków migdałów,

-1 łyżeczka masła klarowanego

Umieść w rondelku wszystkie składniki i gotuj przez kilka minut aż do miękkości. Posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i polej łyżeczką masła klarowanego. 

Orkisz ma właściwości podnoszące Kaphę – w wersji z rozgrzewającymi przyprawami staje się bardziej lekki. 

Placuszki bananowe

inspiracja: Marta Pabiańska

Potrzebujesz:

– kilku łyżek mąki kokosowej, owsianej lub jaglanej,
– 2 banany,
– 1-2 jajka,
– szczypta cynamonu i kardamonu
Zmiksuj wszystkie składniki i podsmaż, formując placuszki. 
 

Mąki bezglutenowe to bardzo dobry zamiennik mąk zbożowych – zwłaszcza dla osób, które mają problemy z układem trawiennym i nietolerancją glutenu. 

 

Omlet z siemieniem lnianym na słodko

inspiracja: Anna Figura

Potrzebujesz:

– jajko lub łyżeczkę mielonego siemienia lnianego,

– szczypty cynamonu,

– odrobiny mąki orkiszowa, jaglanej lub ryżowej,

– szczyptę soli

Pomieszaj składniki i podsmaż z obydwu stron na maśle klarowanym. Możesz dodać do tego podduszone owoce, dżem, miód lub syrop z agawy. 

 

Omlet z sałatą rzymską

inspiracja: Danusia Stolińska

Potrzebujesz:

– 2 jajka,

– 1 sałata rzymska mini,

– przyprawy jakich lubisz używać lub masz właśnie potrzebę użyć,

– 2 łyżki masła klarowanego

Na małej patelni rozgrzej masło, dodaj przyprawy i połóż przekrojoną na pół sałatę przekrojoną stroną do spodu. Podsmaż na małym ogniu aż się lekko podrumieni. Odwróć na drugą stronę i uduś pod przykryciem do momentu aż sałata będzie w miarę miękka (może pojawić się potrzeba dolania odrobiny wody). Na koniec wlej rozbełtane jajka – przykryj je tak, aby się ścięły od góry, ale jednocześnie nie przypaliły od dołu.

 Sałata rzymska ma właściwości, które podnoszą Vatę – w tej odsłonie je traci i staje się pożywnym, ciekawym śniadaniem. 

 

Omlet po hiszpańsku

inspiracja: Joanna Makieła

Potrzebujesz:

– 1 ugotowany, pokrojony w małe kawałki ziemniak,

– 2-3 jajka,

– zielone warzywa liściaste (np. szpinak, jarmuż),

– szczypta kurkumy i pieprzu

Rozbełtaj jajka i wrzuć je na patelnię. Dorzuć do nich ziemniaki i zielone warzywa. Smaż na rumiano z obydwu stron. 

Jeśli masz zaburzenia Kaphy, możesz ominąć ziemniaki lub zastąpić je innym, nisko glikemicznym warzywem. 

 

Omlet paprykowo-pomidorowy

inspiracja: Dagmara Zachciał

Potrzebujesz:

– 1 papryki,

– 1 pomidora,

– szczypta kuminu, kurkumy

– 1 starty ząbek czosnku,

– sól, czarny pieprz, 

– 2 jajka 

– 2 łyżki mleka,

– posiekany szczypiorek,

– masło klarowane do smażenia

Pokrój paprykę w kostkę lub w paski. Podsmaż kumin na maśle klarowanym, potem podduś paprykę i dodaj do niej pomidora z czosnkiem – podduś je razem aż staną się gęste.

Jajka i mleko roztrzep w misce, dopraw solą, pieprzem i odrobiną kurkumy. Podsmaż na małym ogniu z dwóch stron. Podawaj z farszem paprykowo-pomidorowym, posypanym szczypiorkiem. 

Papryka i pomidory należą do warzyw psiankowatych, które według Ajurwedy mają niezbyt pozytywne właściwości i mogą powodować sporo dolegliwości trawiennych. Dodatek kuminu, kurkumy i pieprzu sprawia, że stają się łatwiejsze do strawienia.  

Omlet na parze

inspiracja: Marta Pabiańska

Potrzebujesz:

– 4-5 jajek,

– 200 gram warzyw (np. kalafior brokuł, cukinia)

– przyprawy (w zależności od tego, jakich użyłaś warzyw, ale może to być np. kumin, kurkuma, sól, pieprz)

Blendujemy składniki i umieszczamy w wyłożonym papierem parowarze na 20-25 minut. 

Omlet na parze to ciekawa alternatywa dla omletu smażonego – jeśli masz zaburzenia Vaty, możesz dodać odrobiny zdrowego tłuszczu na wierzch, po wyłożeniu go na talerz (np. masła klarowanego). 

 

Omlet z mąki groszkowej z warzywami

inspiracja: Magdalena Leończyk-Niekrasz

Potrzebujesz:
– drobno pokrojone warzywa (np. starta marchewka, cebula czerwona, pomidorki koktajlowe),
– 50 gram mąki z ciecierzycy,
– 1 łyżeczka płatków drożdżowych,
– szczypta soli Kala Namak,
– sól i pieprz do smaku,
– masło klarowane do smażenia
Podsmaż warzywa na maśle klarowanym. W międzyczasie połącz mąkę z ciecierzycy z wodą do uzyskania konsystencji jogurtu. Gdy warzywa staną się miękkie, połącz je z ciastem i pomieszaj. 
Podgrzej odrobinę masła klarowanego na patelni i umieść na niej masę. Smaż z obydwu stron na rumiano.

To bardzo dobra opcja śniadaniowa szczególnie dla osób z nadmiarem Kaphy – białko i warzywa z odrobiną zdrowego tłuszczu zapewną dobre wejście w dzień i ustabilizują poziom cukru we krwi. 

Jajka z awokado

inspiracja: Aneta Vaullégeard

Potrzebujesz:

– 2 jajka,

– 1 awokado,

– sól, pieprz

Ugotuj jajka na miękko. Awokado obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podawaj z sałatką z zielonych warzyw, które ułatwią Ci strawienie tej kompozycji smakowej.

Jajecznica z suszonymi pomidorami

inspiracja: Alex Fox

– 2-3 jajka,

– kilka suszonych pomidorów,

– 1 ząbek czosnku

Podsmaż pokrojone pomidory na patelni z odrobiną masła klarowanego i dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodaj wybełtane jajka. 

Suszenie to jeden z polecanych przez Ajurwedę sposobów na konserwowanie jedzenia i przechowywanie go poza sezonem. 

Wegańska „jajecznica” (tofucznica)

inspiracja: Alex Fox

Potrzebujesz:

– kostki tofu,

– 1/3 łyżeczki soli Kala Namak,

– 2-3 łyżeczek płatków drożdżowych,

– szczypiorku lub natki pietruszki,

– olej słonecznikowy do smażenia,

– 1/4 szklanki wody

 Rozgrzej na patelni olej słonecznikowy. Rozkrusz tofu na drobne kawałki (możesz to zrobić widelcem) i umieść na patelni. Dodaj sól i płatki drożdżowe, zamieszaj i wlej 1/4 szklanki wody.  Podsmażaj do momentu wyparowania całej wody.  Posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem przed podaniem.

Osoby mające problemy z tarczycą powinny unikać tego typu śniadania – soja nie będzie im służyć. 

 

Grzanka na ciepło z pastą z fasoli

inspiracja: Alex Fox

Potrzebujesz:

– 1 szklanki czerwonej fasoli,

– 1 pokrojony drobno szczypiorek (lub cebulę),

– szczyptę wędzonej słodkiej papryki, soli, pieprzu

– 1-2 łyżki oliwy z oliwek,

– odrobina soku z cytryny lub limonki

Zblenduj fasolę (możesz też ją rozgnieść widelcem). Po zblendowaniu dodaj szczypiorek/cebulę, oliwę i przyprawy. W zależności konsystencji, możesz dodać odrobiny wody.

Czerwona fasola jest dosyć ciężkostrawna, więc może nie być dobrym pomysłem dla osób, które mają zaburzenia Vaty lub Kaphy. Ten efekt możesz zmniejszyć namaczając ją dzień wcześniej i gotując w nowej wodzie, z dodatkiem przypraw ułatwiających trawienie: majeranku, kuminu, kopru włoskiego, liścia laurowego, ziela angielskiego. 

Congee ryżowe z warzywami

inspiracja: Agnieszka Wlachos

Potrzebujesz:

– 1 szklanki ryżu,

– porcji różnych warzyw sezonowych,

– szczypta kurkumy i mielonego kuminu,

– sól, pieprz do smaku,

– masło klarowane do smażenia

Namocz ryż dzień wcześniej. Gotuj 4 godziny w 10 szklankach wody. Podsmaż warzywa na maśle klarowanym, a gdy zmiękną, połącz je z ryżem. 

 Congee to jedno z najbardziej lekkostrawnych dań, zwłaszcza jeśli zrezygnujesz z podsmażenia warzyw i postawisz na ich ugotowanie. 

 

Szakszuka z sezonowymi warzywami

inspiracja: Małgorzata Piecielska i Ewa Małkowska

Potrzebujesz:

– 5 średnich pomidorów malinowych (lub innych, dojrzałych, najlepiej słodkich),

– warzywa sezonowe (np. cukinia, papryka),

– 1 czubata łyżka masła klarowanego,
– 1 średni ząbek czosnku,
– 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
– szczypta pieprzu cayenne i kuminu
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 4 jajka, 
– kilka listków świeżej kolendry lub bazylii

Podsmaż pomidory i warzywa sezonowe na maśle klarowanym. Dodaj czosnek i przyprawy. Połącz z rozbełtanymi jajkami. Podawaj udekorowane bazylią lub kolendrą. 

A jeśli masz chęć przeczytać coś jeszcze…