Późne lato (odpowiednik okresu monsunowego w niektórych częściach świata) trwa do około połowy września, charakteryzuje się wieloma czynnikami, które podnoszą Vatę w naszym organizmie.
Jednym z prostszych sposobów jest dodawanie do potraw mieszanki przypraw balansującej Vatę, zwanej potocznie „Vata Churna” („churna” oznacza nic innego jak „proszek”). Możesz oczywiście kupić gotową mieszankę… ale po co? 😉 Dzisiaj nauczę Cię jak w łatwy sposób przygotować ją na własną rękę.
Potrzebujesz:
– 1 łyżeczki nasion kuminu,
– 1 łyżeczki nasion kolendry,
– 1 łyżeczki mielonej kurkumy,
– 1 łyżeczki asafetydy (Hing),
– 2 łyżeczki mielonego imbiru,
– 1/4 łyżeczki mielonego czosnku,
– 1 łyżeczki czarnej gorczycy,
– 1 łyżeczki zielonej kardamonu
Upraż na suchej patelni z grubym dnem wszystkie składniki przez kilka minut (na średnim ogniu). Po tym, gdy już ostygną, zmiel je na proszek za pomocą blendera ręcznego (dobrze sprawdza się do tego np. młynek do kawy lub specjalny młynek do mielenia przypraw).
Vata Churna możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka miesięcy.