W ostatnim wpisie z cyklu „Ajurweda na talerzu” miałaś okazję poznać trzy proste przepisy na słodkie śniadania (jeśli to przegapiłaś to link znajdziesz pod artykułem). Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie ich inną odmianę – wersję wytrawną, która nie tylko jest odżywcza, ale i świetna w smaku. Mam nadzieję, że dzięki temu będziesz czuła większą jasność odnośnie tego, jak mogą wyglądać Twoje śniadania z ajurwedyjskim twistem.

Kasza jaglana z aromatycznymi przyprawami i cukinią to wybór nie tylko łatwy, ale też niewymagający w przygotowaniach. Balansuje przede wszystkim Vatę i Pittę.
Potrzebujesz:
-1/2 filiżanki kaszy jaglanej
– 2 filiżanki pokrojonej w drobne talarki cukinii
– 1/3 łyżeczki kuminu
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– 3-4 migdały
– odrobina natki pietruszki
– 1 łyżka masła klarowanego
Kaszę jaglaną i migdały namocz przez noc. Podsmaż masło klarowane w garnku z grubym dnem. Dodaj kumin, kurkumę i po chwili cukinię. Potem połącz z kaszą jaglaną i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż do miękkości. W międzyczasie obierz migdały i pokrój na drobną kostkę. Razem z pokrojoną natką pietruszki dorzuć je do garnka na 1 minutę przed końcem gotowania.

Możesz też sięgnąć po naleśniki ze szpinakiem. Możesz zdecydować się na białkowe naleśniki z ciecierzycy lub naleśniki z użyciem mąki pełnoziarnistej. Szpinak działa balansująco na Pittę, ale jest ciężkostrawny, więc warto dodać do niego odrobiny przypraw ułatwiających trawienie.
Do szpinakowego nadzienia potrzebujesz:
– 500 gram szpinaku,
– 1/4 łyżeczki adżłanu (kminu koptyjskiego),
– szczypta asafetydy (znanej też w indyjskich sklepach jako Hing),
– szczypta soli,
– 1 łyżka masła klarowanego lub oleju słonecznikowego
Rozpuść masło klarowane w garnku i podsmaż na nim adżłan. Dodaj szpinaki resztę przypraw, podsmażając aż do miękkości.

To jedna z moich ulubionych śniadaniowych propozycji, po którą zawsze sięgam, gdy czuję, że Vata wymyka mi się spod kontroli. Delikatne awokado i żółtko jajka tworzą niesamowitą, smakową kompozycję.
Potrzebujesz:
– 1 przekrojone na pół awokado
– 2 żółtka jajek
– szczypta czarnego pieprzu, soli i papryki
– odrobina oliwy z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną oliwy z oliwek. Weź jajko i rozbij je, oddzielając białko do osobnej miseczki, a żółtko umieszczając w awokado (możesz lekko pogłębić wgłębienie w awokado łyżeczką, jeśli jest stosunkowo małe). To samo zrób z drugim jajkiem. Przyprósz szczyptą pieprzu, soli i papryki. Piecz przez ok 15 minut, aż jajko lekko się zetnie, ale nadal pozostanie płynne.