fbpx

 Mniszek lekarski rośnie niemalże wszędzie – nic tylko korzystać z jego pięknych, leczniczych właściwości. A ma ich sporo – jedną z nich jest wspieranie pracy naszej wątroby, czyli organu, który pomaga nam w codziennej detoksykacji. 

Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na oczyszczającą lemoniadę z mniszkiem:

Potrzebujesz:
– 2-4 cytryn,
– 80 g kłącza imbiru (w zależności od tego jak bardzo lubisz ostry smak imbiru),
– 1/3 szklanki (ok. 80 ml) syropu klonowego lub płynnego miodu,
– 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie),
– 3,5 litra wody,
– 100 kwiatów mniszka

Po zebraniu mniszka (najlepiej robić to w miejscach oddalonych od samochodów, przed południem) połóż go na jasnym papierze np. na balkonie, żeby pozbyć się niechcianych gości (owadów). Umyj kwiaty i osusz je, a następnie włóż do dzbanka. Roluj cytryny, a następnie wyciśnij z nich sok. Dodaj też obrany i pocięty na kawałki imbir. Zalej wodą. Możesz dodać też ocet. Wymieszaj dokładnie, przykryj i zostaw na dobę w chłodnym, zacienionym miejscu. Podawaj udekorowane plastrami cytryny. 

Cytryny i imbir rozgrzewają, dlatego nie polecam tego przepisu podczas upałów i osobom z zaburzoną Pittą. 

 

Dołącz do cotygodniowego newslettera po więcej przepisów! 

Zapisz się, żeby raz w tygodniu otrzymać ode mnie proste przepisy i garść praktycznych wskazówek do życia w zgodzie ze sobą w duchu Ajurwedy. Dzięki temu będziemy w kontakcie!

 

Masz chęć na coś jeszcze?