fbpx
Przepis na ciasto z kaszy manny bez pieczenia

Przepis na ciasto z kaszy manny bez pieczenia

Słodki smak koi i balansuje - kojarzy nam się ciepłem, miłością i poczuciem bezpieczeństwa. Jeśli nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, zadbaj o jedną, podstawową rzecz - o to, żeby mimo wszystko było to coś, co jest odżywcze. A jak przygotujesz to własnoręcznie, z miłością i uważnością, to tym lepiej 🙂  Podrzucam Ci przepis na popisowe ciasto mojego męża, które zrobisz błyskawicznie - bez...

czytaj dalej
Droga do siebie odc. 5 – Rozmowa z Elą Więcek

Droga do siebie odc. 5 – Rozmowa z Elą Więcek

Tym razem do cyklu spotkań "Droga do siebie" zaprosiłam Elę, twórczynię niezwykłej przestrzeni w sieci, zwanej Naturalna Bogini. To miejsce, które skupia ludzi tworzących i dających światu to, co mają w sobie najlepsze - poprzez rękodzieło, konsultacje, terapie czy inną formę pracy z drugim człowiekiem.   Zapytałam ją o to, jak to wszystko się zaczęło i jak wyglądała ścieżka, która...

czytaj dalej
Holistyczne ujęcie odporności w Ajurwedzie

Holistyczne ujęcie odporności w Ajurwedzie

Dzięki Ajurwedzie możesz spojrzeć na aspekt budowania odporności z zupełnie innej strony. Spojrzeć holistycznie - uwzględniając wszystkie elementy, które składają się na dobre funkcjonowanie Twojego układu immunologicznego. Z tego nagrania dowiesz się: - Co według Ajurwedy jest podstawą odporności? - Jak wygląda teraz Twoja odporność? (zrobimy wspólnie mały test) - Jakie są trzy najważniejsze...

czytaj dalej
Przepis na pieczone warzywa i falafel

Przepis na pieczone warzywa i falafel

Pieczone warzywka zawładnęły moim sercem od czasu wyjazdu na oczyszczanie z Ajurwedą w Bieszczadach, gdzie zaserwowała je po raz pierwszy Angelka, nasza ajurwedyjska Magda Gessler 😉 (jej bloga kulinarnego znajdziesz tutaj). Razem z aromatycznym falafelem z ciecierzycy i ryżem Basmati stają się fajnym, sycącym obiadowym posiłkiem.   Do warzyw pieczonych potrzebujesz: - 2 buraków, - 2 marchewek,...

czytaj dalej
Jak poprawić metabolizm w duchu Ajurwedy?

Jak poprawić metabolizm w duchu Ajurwedy?

W Ajurwedzie mówimy o tym, że fundamentem zdrowia jest dobrze funkcjonujące Agni, czyli ogień trawienny. To właśnie on odpowiada za Twój metabolizm, procesy transformacji składników odżywczych z pożywienia i eliminację tego, co zbędne. To podstawa tego, żeby mówić o ciele bez niepotrzebnego bagażu. Jak sprawdzić stan swojego Agni? Popatrz, przede wszystkim, na trzy podstawowe rzeczy: 1. Na to,...

czytaj dalej
Emocje z perspektywy Ajurwedy

Emocje z perspektywy Ajurwedy

Mam dla Ciebie nagranie live, który odbył się w grupie "Po uszy w Ajurwedzie" na Facebooku (jeśli nadal Cię w niej nie ma to bardzo Cię zapraszam!). Temat, któremu się tym razem przyjrzeliśmy z bliska dotyczy emocji i tego, jak postrzega je Ajurweda. Psychologia ajurwedyjska oferuje wyjątkowe spojrzenie na nasz świat emocjonalny, które podkreśla nierozerwalny związek ciała z umysłem. Z tego...

czytaj dalej
Przepis na pieczonego kalafiora z sosem sezamowym

Przepis na pieczonego kalafiora z sosem sezamowym

Kalafior do tej pory mnie nie zaskakiwał. Do momentu aż spróbowałam go z dodatkiem aromatycznych potraw. Do tego sos sezamowy... Bajka! To świetna przekąska na ciepło lub dodatek do dania głównego.  Dodam tylko, że osoby z zaburzeniami Vaty i dolegliwościami trawiennymi powinny uważać na to danie - dodatek przypraw sprawia, że kalafior jest mniej wzdęciotwórczy, ale jednocześnie bardziej niż w...

czytaj dalej
Mantry i ich moc z perspektywy Ajurwedy

Mantry i ich moc z perspektywy Ajurwedy

Do mojej regularnej porannej praktyki dołączyłam od jakiegoś czasu mantry. Do tej pory sięgałam po nie od czasu do czasu - można powiedzieć, że "doraźnie". Skąd płynie ich moc? Popatrz, wiele mówi sama ich nazwa: mantra to połączenie dwóch sanskryckich słów: "man" - myśleć ("manas" - oznacza umysł), "tra" - ochraniać. Czym są mantry? Mantry to sanskryckie wersety lub sylaby, które wpływają w...

czytaj dalej
Przepis na aromatyczną zupę dyniową

Przepis na aromatyczną zupę dyniową

Wiesz z czym kojarzy mi się jesień? Z sezonem na dynie! Uwielbiam ich kremistą konsystencję i kojące działanie. Z perspektywy Ajurwedy to idealne warzywo, które balansuje Vatę, zatem pięknie wkomponuje się w jesienne zawirowania. I do tego zupa dyniowa robi się tak prosto i...  szybko! Czego chcieć więcej? 😉 Potrzebujesz: - 1 dorodnej dyni Hokkaido, - 3-4 ząbki czosnku, - 1 łyżeczki mielonej...

czytaj dalej
Ajurksiążki na dobry początek

Ajurksiążki na dobry początek

To zapis nagrania live, który odbył się na grupie na Facebooku "Po uszy w Ajurwedzie". Opowiem Ci o tym, od jakich książek warto zacząć poznawanie Ajurwedy. Dlaczego warto o tym mówić? A no, dlatego że początki bywają trudne. Zwłaszcza, gdy chłoniesz jak najwięcej i jesteś otwarta na nowe. Ajurweda to rozległa, złożona wiedza, która może sprawiać, że będziesz miała poczucie, że im więcej...

czytaj dalej

Więcej wpisów uporządkowanych w kategorie